אפיית חלת כוסמין במדורה | מתכון לתנור הביתי



כשהייתי ילדה אחד הסממנים לשישי/ שבת בבוקר היה טוסט של חלה עם חמאה וריבה בשולחן הבוקר. אני זוכרת שהיו עוד דברים על השולחן כמו סלט טעים וכבושים, אבל טוסט כולנו תמיד רצינו. היה חשוב שיהיה חם כדי שהחמאה תימס, אחר כך מה שמגיע מעל זה רק בונוס ושעשוע בוקר.

עד היום ריח של טוסט זה ריח של בוקר שישי/שבת, והרגשה של נינוחות וחופש, כשההורים היו לוקחים את הזמן עם הקפה ואנחנו היינו זוללים ותיכף יוצאים להסתובב בהר או לשרוץ עם חברים בחצר.


אני עושה מלא ניסיונות לחלות עם כל מיני קמחים. החלת כוסמין הנהדרת הזו יכולה להיות טבעונית אם רוצים (אני הכנתי מחלב שיבולת שועל) והיא מושלמת מעין כמותה. היום בבוקר אכלתי טוסט ממנה ועלו בי זיכרונות מתוקים (אחרי אפייה וקירור אני פורסת ושמה במקפיא כדי שתמיד תהיה חלה טעימה בבית), הטעם כל כך טעים, גם הריח משגע. יש לה טעם אגוזי עדין ומתקתק. גם בלי למרוח שום דבר על הפרוסה היא נהדרת.


ממליצה להכין!!! ואשמח לשמוע מה אתם חושבים😊



מתכון חלת כוסמין להכנה בתנור הביתי:

500 גרם קמח כוסמין לבן

8 גרם שמרים יבשים

50 גרם שמן קוקוס

240 מ"ל חלב רגיל, סויה, אורז וכו' (אני השתמשתי בחלב שיבולת שועל)

30 גרם סוכר חום

30 גרם סילאן

10 גרם מלח


הכנה:

1. מנפים את הקמח לקערת מיקסר עם וו לישה (או קערה גדולה אם לשים בידיים), מוסיפים שמרים ומערבבים עם כף לפיזור טוב של השמרים.

2. יוצרים גומה בקמח ומוסיפים את הסוכר, שמן, חלב, סילאן. מתחילים לעבד במהירות נמוכה עד ליצירת בצק אחיד, ממשיכים לישה כ-6 דקות. מוסיפים את המלח ומעבדים כ- 4 דקות נוספות במהירות בינונית עד שמתקבל בצק חלק וגמיש.

3. מעבירים את הבצק למשטח עבודה ולשים כמה דקות ביד כדי ליצור מרקם חלק. משמנים קערה במעט שמן ומניחים בה את הבצק. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים את הבצק כשעה וחצי במקום חמים או עד הכפלת נפח.

4. כשהבצק הכפיל את נפחו מוציאים אותו למשטח עבודה מקומח קלות. שוקלים את הבצק ומחלקים אותו לארבעה חלקים שווים (עבור חלת 4) או מחלקים לכל מספר אחר לפי אופן הקליעה (החלה יוצאת גדולה, אפשר גם לעצב שלוש חלות קטנות וחמודות).

יוצרים 4 גלילי בצק קטנים וחלקים מכל אחת מהחתיכות ונותנים להם לנוח כ15 דקות, מכוסים במגבת כדי שלא יתיבשו. ניתן לראות לראות בסרטון את עיצוב הגליל.

5. אחרי שהבצק נח מעצבים כל כדור לרצועת בצק ארוכה כ 40-45 ס"מ. מסדרים את הרצועות באיקס שמונח בשתי וערב. ניתן לראות לראות בסרטון את סדר הנחת הרצועות.

6. קולעים את החלה ומניחים על תבנית אפייה שעליה נייר אפייה. קליעת לחלת 4 בצורת שושנה עגולה מתבצעת כך: בוחרים זוג רצועות מהם מתחילים והם יהיו נקודת הציון שלנו. פעם ננוע מצד אחד שלהם ופעם מצד שני. נניח שבחרתי לקלוע קודם מצד ימין. מצליבים שתי רצועות כשהתחתונה עולה על העליונה. ממשיכים לרצועות מצד ימין ועושים אותו הדבר. עד שנגיע שוב לרצועות שמהם התחלנו. עכשיו נצליב לכיוון שמאל עם הזוגות החדשים שנוצרו כך שרצועה תחתונה תהיה מונחת מעל הרצועה שלידה.

ניתן לראות לראות בסרטון את אופן הנחת הרצועות.

7. מכסים בעדינות עם מגבת. מתפיחים כחצי שעה או כמעט עד הכפלת נפח.

מדליקים תנור על 180C מעלות. אנו רוצים שהחלה תכנס לתנור מחומם כהלכה לכן כדאי לחשב את הזמן הדרוש לחימום התנור עם זמן סיום התפחה שניה.

8. לפני שהחלה נכנסת לתנור אפשר להבריש אותה עם חלמון ביצה/סילאן/שמן זית כדי לקבל צבע שחום. ולפזר שומשום מעל. אפשר גם לפזר מעט קורנפלור לפני האפייה כדי לקבל מראה כפרי מגרה.

9. אופים בשליש תחתון של התנור כ40 דקות עד שהחלה אפויה היטב ובתחתית שלה יש צבע זהוב כהה.

אם החלה לא נמשחה בביצה הצבע שלה למעלה יהיה בהיר, לכן הצבע בתחתית החלה הוא האינדיקציה שלנו שהיא מוכנה.

מקררים על רשת קירור לפחות 10-30 דקות מכיוון שלחמים ממשיכים את האפייה שלהם זמן מה אחרי היציאה מהתנור, תלוי בגודל המאפה. בוצעים ו.. בתאבון😊 הולך עם.. טוב זו חלה, הולך עם הכל.



הירשמו לערוץ האופה מהגליל אם אהבתם את הסרטונים שלי: https://bit.ly/thegalileebakeryoutube


פוסטים אחרונים

הצג הכול